Google'da ara

Çevre Bileşenleri


Monitör
Monitör (veya ekran) bilgisayarın mikroişlemcisinden gönderilen sinyalleri gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren cihazdır. Monitörlerin en önemli özelliklerinden birisi bilgisayarın içindeki bilgileri monitör aracılığıyla gözümüze yansımasıdır. Bilgisayar üzerinde yapmış olduğumuz işleri görmemize yarayan bir ekrandır. (Film izlemek, resim çizmek, yazı yazmak gibi…)

Çözünürlük yükseldikçe ekranda görmüş olduğumuz alana daha fazla bilgi sığar, ama ekrandaki görüntüler küçülür. Monitörler, farklı çözünürlüklerde çalışabilirler(800x600, 1024x768, 1280x768gibi). Böylece ekrandaki görüntüleri amaca göre genişletip daraltabiliriz. Monitörler farklı büyüklüklerdedir. Ekranın köşegen uzunluğuyla ölçülür. Monitörler 17,19,20,21,22 (inch) olarak günümüzde devam eder.


Klavye

Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir. Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. Klavyeler üzerindeki harf tuşlarının diziliş şekline göre F veya Q olarak farklılık gösterir. F ile başlayana F klavye, Q ile başlayana Q klavye adı verilir. Günümüzde yaygın olan klavye tipi Q klavyedir. Genelde F klavye grafik işi yapan firmaların kullandığı Macintosh bilgisayarda bulunur.


Mouse

Ekrandaki öğeleri seçmenizi ve hareket ettirmemizi, bu icon’ların temsil ettiği işlemleri (sol tuş ile bir veya iki kez tıklayarak) yaptırmanızı sağlayan bir giriş aygıtı’dır.
 
Günümüzde artık yoğun olarak USB fareler kullanılmaktadır.

Bilgisayar Satın Alma Rehberi

Günümüzde bilgisayar alanların sayısı bir hayli artmış durumda. Herkes çağın gerisinde kalmak istemiyor. Ancak bilgisayar satın alırken birçok sorun ortaya çıkıyor.

Bilgisayar yaklaşık 12-13 parçadan oluşur. Ve malesef bilgisayarı almakla çamaşır makinesi veya tv almak arasında çok fark var. En büyük fark tv aldığınızda bu bir markadır. Cihazın bütünü tek bir firma tarafından üretilmiştir. Bilgisayarı oluşturan 12-13 parçanın hepsini üretebilen bir firma yoktur. Piyasada iki tür bilgisayar çeşidi vardır. Birinici markalı, ikincisi ise toplama bilgisayarlardır. Toplama lafı insanın kulağına pek hoş gelmiyor. Ancak sanılanın aksine markalı bilgisayarlarda toplamadır. Nasıl oluyor diyeceksiniz? Daha önce bahsettiğimiz gibi bir firma bilgisayarın bütün parçalarını üretemez. Bunun yerine kendi ürettiği parçaların yanına diğer uyumlu parçaları yerleştirerek bir ürün ortaya çıkarır. Bu yüzden IBM, HP, Compaq vs. gibi markalı olan bilgisayarlarda aslında bir toplamadır. Bu tür firmalar genelde sadece anakart, klavye, mouse ve kasayı üretirler. Diğer parçaları ise başka markalardan tamamlarlar. Ancak fiyatları toplama bilgisayarlara göre yüksektir. Bunun nedeni ise özellikle marka imajıdır. Yine de markalı bilgisayarlarda kullanılan parçalar genelde birbiri uyumludur ve servisleri iyidir. Toplama bilgisayarlara gelecek olursak, günümüzde hangi bilgisayar firmasına gidecek olursak alacağımız her bilgisayar toplama olacaktır. Yani bilgisayar firmasının oluşturduğu veya sizin seçtiğiniz parçalardan oluşan bir bilgisayardır toplama bilgisayarlar. Toplama bilgisayarlarda dikkat edilecek husus ise her parçada kaliteli ve performanslı bir marka seçmektir.



Şimdi dilerseniz bilgisayarın parçalarına bir gözatalım...

http://www.chip.com.tr/forum/Bilgisayar-Alirken-Dikkat-Edilecek-Hususlar_t8770.html